Helal Belgesi

HELAL NEDİR?

Arapça menşeli olan bir kelime olan helal, meşru, yasal ve geçerli olan anlamına gelmektedir. Helal kelimesi pozitif yapıda olması ve bu yapının olumsuz durumuda mevcut olmakla birlikte o yapıyada Haram denmektedir. Haram’ ın kelime anlamı ise helal in tam tersidir. Yani Gayri meşru, uygun olmayan, yasal olmayan, geçersiz olgu-durum-yapı manasındadır.

Müslümanlık ve Yahudilik dinleri gereğinde yenilen ve içilen ve/veya tüketilen bir şeyin yasal, meşru ve en önemlisi dinen uygun olması bir şarttır. İşte bu şart her iki din içinde standart kabul edilmektedir. Genel olarak tüm saf ve temiz unsurlar dinen helal kılınmıştır. Bunların dışındaki unsula haram kılınmıştır ki bu standartta majör uygunsuzluk olarak değerlendirilir ve helal ibaresi alamaz.

Allah-ü Teala Kutsal Kitabımız Kur’ an-ı Kerim’ de kullarına helal olanı yema ve helal olanı yaşamayı emretmektedir. Bu emirlerinden bazı ayetler şöyledir:

Bismillahirrahmanirrahim,

Bakara Suresi 168. Ayette: “Ey insanlar! Bütün yeryüzündeki nimetlerimden helal olmak, temiz olmak şartıyla yiyin. Fakat şeytanın adımlarına uymayın. Çünkü o size belli bir düşmandır”. Buyurulmaktadır.

Maide Suresi 88.Ayette: “Allah’ın size helâl ve temiz olarak verdiği rızıklardan yiyin ve kendisine iman etmiş bulunduğunuz Allah’tan korkun.” Buyurulmaktadır.

Enfal Suresi 69. Ayet: “Artık elde ettiğiniz ganimetten helâl ve hoş olarak yiyin ve Allah'a karşı gelmekten sakının. Muhakkak ki, Allah bağışlayıcıdır ve merhamet edicidir”. Buyurulmaktadır.

Nahl Suresi 114. Ayette: “Artık elde ettiğiniz ganimetten helâl ve hoş olarak yiyin ve Allah'a karşı gelmekten sakının. Muhakkak ki, Allah bağışlayıcıdır ve merhamet edicidir”. Buyurulmaktadır.

Peygamber Efendimizin (S.A.V) bir hadisinde de:

Kütübü Sitte’ den alınan hadis, İbnu Abbastan Rivayet edildiğine göre:

“Cahiliye halkı, bir çok şeyi (helal addedip) yiyor, birçoğunu da pis addederek yemiyordu. Allah Teala hazretleri Resulünü gönderdi, kitabını indirdi, helalini helal, haramını da haram kıldı. helal kıldığı helaldir, haram kıldığı da haramdır, sükut buyurduğu da aff(edilmiş)tir. İbnu Abbas, sonra şu ayet-i kerimeyi okudu: "(Ey Muhammed!) De ki: "Bana vahyolunanda, leş, akıtılmış kan, domuz eti, -ki pistir- ve günah işlenerek Allah`tan başkası adına kesilen hayvandan başkasını yemenin haram olduğuna dair bir emir bulamıyorum. Fakat darda kalan -başkasının payına el uzatmamak ve zaruret miktarını aşmamak üzere- bunlardan da yiyebilir. Doğrusu Rabbin bağışlar ve merhamet eder" (En`am 145).”

 

HELAL ÜRÜNLER NELERDİR?

Aşağıda sıralayacağımız ürünler helal ürünler dikakte alınabilir. Helal ürünler ayrıca birbirleriyle birleştirilerek yeni helal ürünleri oluşturabilirler.

-Balık

-Sarhoşluk vermeyen alkolsüz, katkısız doğal meyve içecekleri

-Uyuşturucu ve sarhoşluk vermeyen bitkiler

-Büyükbaş hayvanlardan(inek, deve, manda) ve Küçükbaş hayvanlardan(keçi) elde edilen sütler

-Ballar(Çiçek, Petek, Çam)

-Taze veya doğal yollardan dondurulmuş meyveler

-Fındık, ceviz, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, antep fıstığı, fındık gibi kabuklu ve reçineli meyveler

-Buğday, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, çavdar gibi taneli gıdalar.

Sığır, koyun, keçi, tavuk, deve, geyik ve ördek gibi hayvanların ve av kuşlarının etleri de Helâldir. Ancak İslâmi usule göre avlanmış veya kesilmiş olmaları kati kuraldır.

İslami kurallarla kesim işlemi aşağıdaki metodlarla yapılır:

Hayvanı kesecek olan insan Müslüman olmalıdır. (Ehl-i Kitab’da olabilir). Kesilecek hayvan yere yatırılmalıdır. Gırtlağı üç ana kan damarının kesilebilmesi için keskin bir bıçakla kesilmelidir. Hayvanın gırtlağının acı vermeden kesimi esnasında, kesen şahıs Allah’ın adını zikretmeli veya “Bismillah Allah-u Ekber” duasınıda sürekli tekrar etmelidir.

Helal olma şartları:

 Alkol kullanmadan, eti helal ve kesimi İslami usulle yapılan hayvan veya bitkisel üretim gıda katkı maddeleri %100 helal kabul edilir.